maanantai 21. lokakuuta 2013

Pennutusahistus ja ajatuksia kasvattamisesta

Pujottalaisilla on pitänyt kiirettä. Erotukset ovat käynnissä ja tuntuu, ettei olis aikaa oikeille töillekään. :) Koirien normaalit maanantaitreenit ovat jääneet vähemmälle kuten kaikki muutkin jutut reissatessa Ivalon ja Sodankylän väliä. Pieni lumikerroskin on satanut maahan ja pakkasta pitelee. Kyllä se talvi sieltä tulee, vaikka ei haluaisikaan. Meillä ainaki jää koirahommat tosi vähälle keskitalvella. Tuntuu, että aina on kylmää ja pimeää.

Pennan ja Hipun leikit alkaa näyttää siltä, että juoksu on jo aika lähellä. Penna tyrkkää leikillään itseään Hipulle ja Hippu-raukka on ihan hämillään. :D Nyt minuun on sitten iskenyt ahistus ja jännitys niistä pennuista. Ensin jännitetään astuttamisen onnistumista. Seuraavaksi sitä, että tuleeko pentuja, montako ja mitä sukupuolta. Suurin ahistuksen aihe on varmaan se, että löytyykö kaikille hyvät kodit vai onko minulla keväällä kahden aikuisen koiran lisäksi kuusi pentua pyörimässä nurkissa. Luovutusiän jälkeenki pitää toivoa, että kaikilla menisi hyvin ja pennut pysyisivät terveinä ja kasvaisivat mukaviksi koiriksi. Hui, kuulostaa melkein mahdottomalta tehtävältä.

Miksi sitten haluan pennuttaa Pennan? Kyllä se on aika itsekäs päätös, koska mie vaan tykkään tuosta koirasta ja haluan sille pennut. :) Onhan sillä lisäksi mukava luonne, sen rakenne on erinomainen kippuraa häntää lukuunottamatta, sillä on ihan mielenkiintoinen sukutaulu vaikkakaan ei mikään hirmu erikoinen ja kaiken lisäksi se on vielä terve koira. Toivottavasti pennut tuovat myös jotain lapinporokoirarotuun. Pienessä mielessä toivon, että pennuille periytyisi paimennustaipumuksia. Pennahan ei vielä ole päässyt kunnolla paimennushommiin mutta ne muutamat kerrat porojen kanssa ovat kyllä olleet lupaavia. Pennan sukulaisissa on useita paimennutestattuja ja poropaimennuskisoissakin palkittuja koiria sekä oikeita työkoiria. Olen valinnut myös urosehdokkaat niiden työominaisuuksien perusteella. Sehän nyt on selvä, että kaikkia pentuja ei voi saada porokoiriksi mutta toivon, että joku edes pääsisi kokeilemaan paimennusta lampailla tai poroilla.

Minulle on tärkeä, että koirat pystyisivät olemaan mukana arjen jokapäiväisissä touhuissa. Kuten aikaisemmin sanoin, kaikki pennut eivät varmastikaan pääse porotöihin vaikka niin haluaisi, mutta mukavahan niiden kanssa on harrastella kaikenlaista muutakin. Harva lappalaiskoira kuitenkaan pääsee ihan huipulle missään koiralajissa. Minäkin olen omieni kanssa kokeillut useita lajeja kuten agilityä, tokoa, raatokoirailua, verijälkeä, ihmisen tekemää jälkeä, hakua sekä paimennusta niin poroilla kuin lampaillakin. Koiratanssi ja vesipelastus taitaa vielä puuttua meidän harrastuskokeiluista. Parasta näille minun koirille on kuitenkin yhdessä tekeminen. Tavoitteenani olisi siis kasvattaa koiria, jotka olisivat mukavia luonteeltaan sekä terveitä ja kykeneviä kaikenlaiseen toimintaan. Olisihan se mukava, jos ne olisivat ulkonäöltäänkin kauniita, vaikkakin ulkonäön jalostus ei olekaan ensimmäisenä minun kriteereissä.

Hippu toko-kisoissa
Hippu pelastuskoiraesteillä 
Hippu agitreeneissä ihan nuorena tyttösenä
Penna hakutreeneissä
Pennan näyttelyposeeraus
Joiku poropaimennuskisassa

4 kommenttia:

  1. Tuosta pennutusahistuksesta: kun noin hyvin pystyt perustelemaan "miksi haluan pennuttaa", niin ei pitäisi kyllä yhtään ahdistaa :-)

    Jaksamista syyskiireisiin ja toivotaan onnistunutta astutusta!

    t. Kirsi

    VastaaPoista
  2. Noita samoja ahdistavia ajatuksia kokee varmasti jokainen kasvattaja. Sinulla on hyvät suunnitelmat ja hyvät koirat. Kyllä se hyvin menee! Elävien olentojen kanssa ei voida koskaan tehdä "varmoja" yhdistelmiä, joissa voidaan antaa takuu pentujen luonteesta, ulkonäöstä ja terveydestä. Se on lähes aina sattuman kauppaa ja hyvää onnea matkassa toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän. Viitteitä tulevien pentujen ominaisuuksista voi saada vanhempien perusteella. Sitähän tämä kasvatus kai on, pientä riskinottoa koko homma. Mutta se on myös hyvin antoisaa ja mielenkiintoista. Aina on vara parantaa ja kehittyä. Koskaan ei ole täydellinen yhdistelmä jälkikäteen ajateltuna. Se siitä tekee mielenkiintoisen. Sinulla on kuitenkin tulossa tosi mielenkiintoinen pentue ja varmasti pennut löytävät hyvät kodit, kun sinä saat päättää kenelle myyt ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitti tsempeistä! Ne tulivat tarpeeseen. :) Tämän (toivottavasti) ensimmäisen pentueen jälkeen sitä oikeasti vasta tietää, että onko tämä ollenkaan minun juttu. Mielenkiintoinen ja jännittävä projekti kaiken kaikkiaan. Ja kuten Riikka sanoikin, niin varmoja yhdistelmiä ei olekaan. Yllätyksiä tulee varmasti aina. Vai onko Kirsi jalostustieteilijänä toista mieltä? ;)

    VastaaPoista
  4. Todellakin tieteilijä... Tuntuu, että mitä enemmän perehtyy näihin asioihin, sen vähemmän tietää tietävänsä.

    Vähän sama juttu noissa koirissa... Aivan kuin Riikka sanoikin, vanhemmat antavat (vain) viitteitä tulevista pennuista ja geeniyhdistelmät, ympäristö ja sattumakin vaikuttavat osaltaan. Mutta olishan se ihan tylsää, jos pennut olisivat aina tasan tarkkaan vanhempiensa keskiarvoja.

    Vaikea uskoa, että tuosta yhdistelmästä nyt tulisi mitään sutta tai sekundaa.

    Eikä ole (kaikkien mielestä) täydellisiä koiria, vaikka onkin hyvin sopivia koira-omistaja -yhdistelmiä.
    Hehe, hyvästä koira-omistajayhdistelmästä ei tarvitse hakea esimerkkiä kovin kaukaa: tuo häntämutkaiseksi haukuttu, omasta mielestäni erikoisen hyvä koira makaa tuossa vieressä ja on vaikea kuvitella itselleni sopivampaa yksilöä. Jos ei sitten joku vähemmän riistaviettinen ;-)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.