sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Pihkan pentusuunnitelmat julki

Olen odottanut sijoitusnarttuni Pihlajamäen Raunikin juoksun alkamista maaliskuun alusta alkaen. Ajattelin, että juoksu tulee maalis-huhtikuun vaihteeseen, mutta Pihka panttasi aloittamista ihan huhtikuun loppuun saakka.

Pihka ja hienot korvakarvat

Pihkan faktat


Pihka elelee helppona kotikoirana Sodankylän Sattasessa. Usein on puhuttu, että pitää olla hyvä syy pennuttaa narttu. Minulla on hyvin itsekkäät syyt tässä pentuprojektissa. Haluan itselleni Joikun lapsenlapsenlapsen eli yksi pennuista olisi jäämässä minulle kotiin.

Pihkalla ei ole mitään näyttöä muusta kuin hyvästä terveydestä. Sen kanssa ei ole harrastettu mitään erityistä vaan se on ollut mukana ihan arkisissa askareissa kuten marjaretkillä ja poroaitojen korjauksessa. Mönkijän päälle sitä on opetettu mutta moottorikelkasta se ei pidä. Helpon ja pehmeän koiran "ongelma" on se, että se kasvaa yhteiskuntakelpoiseksi ilman suurempaa vaivannäköä eikä siltä tarvitse vaatia hirveästi. Tämä näkyi minusta luonnetestissä oikein hyvin. Eihän se voinut uskoa yhdenkään ihmisen tekevän pahaa, vaan emännän vierellä voi tepsutella vaikka kalliolta alas. 😊 Pihka on ollut minulla hoidossa useat kerrat ja uskon, että sillä olisi ollut energiaa myös jonkinlaiseksi harrastuskoiraksi. Se on yllättävän koirasosiaalinen lapinporokoiraksi ja se saa minun mummokoiratkin leikkimään kanssaan. Sitä voi pitää irti eikä se etsi riistaa, mutta voi kyllä pinkaista linnun, jäniksen tai poron perään, mikäli lähtevät liikkeelle kuonon edestä. Sen vähän, mitä Pihka on ollut porojen kanssa tekemisissä, niin se on saanut hyvää palautetta tekemisestään.

Pihlajamäen Raunikki
Minun mielestä Pihkan huonoin puoli on se liiallinen pehmeys. Pihka tykkääkin kellahtaa helposti selälleen maharapsutusten toivossa. Suunnattomasti ihmettelin, ettei se tehnyt sitä luonnetestituomareiden edessä. Toinen huono puoli käytön kannalta on Pihkan pitkät tassukarvat, joihin lumi tahtoo tarttua lenkkeillessä. Pitkästä karvasta ei muuten ole haittaa ja Pihka tarkeneekin hyvin olla työpäivien ajan häkissä talvipakkasillakin.

Pihkan terveystulokset ja luonnetestin osa-alueet löytyvät KoiraNetistä. Vanhempien perusteella se on terve prcd-PRA:sta (etenevä verkkokalvon surkastuma). Lisäksi Pihkalle on tehty geenitestit Pompenin (etenevä glykogeeniaineenvaihdunnan sairaus) ja DM:n (etenevä selkäydinrappeuma) osalta, joista se on terve. Kuten hyvin on tiedossa Pujotan Alaskan Miinan kohdalta, niin on olemassa se toinenkin PRA, johon geenitestiä ei vielä ole. Toivottavasti tämä asia korjaantuu pian!

Pihka Rovaniemen näyttelyssä 2018

Sulhasehdokas

Tärppipäiviksi on sovittu treffit vanhan herrasmiehen, Oulan kanssa. Oula on oikein iloinen ja avoin uros eikä ikä näy vielä edes kuonon harmautena. Olin todella positiivisesti yllättynyt uroksen ulkonäöstä ja luonteesta, kun käytiin Pihkan kanssa hellua aikaisemmin tapaamassa.

Oula ja Oulan porotarha
Mikäli astutus onnistuu, niin kerron lisää uroksesta ja urosvalinnasta, mikä ei todellakaan ollut helppo tehtävä. Yhdistelmä on saanut Lappalaiskoirien jalostustoimikunnan suosituksen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti