keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Pihkan pennut maailmassa!

Moni on varmaan ihmetellyt, etteikö Pihka olekaan penikoinut. Kyllä Pihka pyöräytti pennut maailmaan maanantaina 8.7.

Väsynyt äiti ja muutaman päivän vanhat lapsukaiset

Pihkan lämpöjen mittailu alkoi jo viisi päivää ennen synnytystä. Olimme Pihkan emännän kanssa melko kärsimättömiä, etteikö mitään tapahdu. Vihdoin sunnuntaina lämpö tipahti niin alas, että tiesimme synnytyksen lähestyvän. Pihka aloitti synnytyksen maanantaiaamuna ja ensimmäinen pentu syntyikin heti kahdeksan aikoihin. Kaikenkaikkiaan eläviä pentuja oli viisi ja yksi syntyi kuolleena. 😔 Yllätys oli kuitenkin suuri, kun teimme pentujen ensimmäisen punnituksen. Kaikki olivat tosi pieniä rääpäleitä ja painoivat 200g tietämillä. Pienin poika oli oikeasti pieni, noin 170g. Tavallisesti porokoiran pennut painavat reilun 300g. Syytä tähän pieneen kokoon ei tiedetä. Pihka ei ole ollut laiha ja se on ruokittu sekä madotettu kuten pitääkin.

Murheet eivät kuitenkaan päättyneet tähän. Menetimme vielä toisen pojista seuraavana päivänä eikä se ollut edes pienin. 😢 Takkuisesta alusta huolimatta jäljelle jääneet poika ja kolme tyttöä olivat aktiivisia sekä ahkeria imiöitä ja painot alkoivat nousta huimasti. Kaikki pennut ovat mustia pienillä ja vähän isommilla merkeillä. Yhden tytön karva on laadultaan hiukan erilainen, kun toisilla sisaruksilla on kiiltävän mustat karvapeitteet. Vielä en osaa sanoa, että tuleeko yhdestäkään emänsä tapaan pitkäkarvaista, mutta söpöjä ne ovat joka tapauksessa.

Pentukasa viiden päivän ikäisenä. Pikkupoika siskojen ympäröimänä.

Sama porukka 10 päivän iässä. Pennut kasvavat ihan silmissä!
Pikkupojan ja suurimman tytön välinen kokoero oli aluksi huima, mutta nyt se on jo tasoittunut. 
Pihkalla on riittänyt hyvin maitoa ja se on hoitanut pentujaan hienosti. Pentulaatikossa makoilu pitkäkarvaiselle koiralle oli kuumaa touhua ja muutaman päivän jälkeen Pihka siirtyikin makoilemaan viileälle laattalattialle pentulaatikon viereen. Siitä se silmä tarkkana seurailee pentujaan ja aina vikinän kuuluessa siirtyy laatikon puolelle.

Vasemmalla valkonokkainen tyttö, alhalla ruskeamerkkinen tyttö ja oikealla pikkupoika.

Musta tyttö on kasvanut koko joukon suurimmaksi. Päässä ei ole vielä selviä merkkejä, mutta ehkä ne sieltä vielä tulevat.
Pennut ovat nyt kaksi viikkoa ja avanneet silmänsä. Viikonloppuna on vuorossa matolääke, ensimmäiset ulkoilman haistelut ja kynsien leikkaukset. Myös ensimmäiset pentujen katsojat tulevat käymään. Todennäköisesti pidämme myös pentujen nimiäiset. Nimet ovat valmiiksi mietittynä, mutta ei yksilöitynä. Teemana on Hammastunturi erämaa-alueen tunturit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti